Loppuviikon äkkirysähdyksen vaikutus sijoitussalkussani kuvallisesti

Ehkä kuva selventää osakesalkkuni loppuviikon sukellusta. Tässä siis kuvallinen selitys siitä, mitä tapahtuu, kun Nokia on isoin omistus salkussa, ja kun se sitten romahtaa. Kun vielä samaan aikaan muutama muukin osake kokee oman osavuosituloksen julkistuksessa pienemmän romahduksen. En ole vieläkään päässyt siihen pisteeseen, että kertoisin osakeomistukseni eurolleen, mutta muutaman kuukauden palkkaa vastaava summa omaisuuden arvosta tuossa hävisi. Mutta siellä samoilla tienoilla se salkun arvo yhä huitelee kuin ennenkin, joten en minä tätä sijoittamista uhkapeliksi vieläkään ala kutsua.

Alla on Kauppalehden sivulla olevan virtuaalisalkun näkymä salkkuni indeksoidusta tuottohistoriasta tänä vuonna. (Tämä virtuaalisalkku on siis se paikka, johon olen vuosikaudet näpytellyt koko osakesalkkuni kaikki sisällöt, ja joka edelleen tarjoaa minulle automatisoidusti ja vähimmällä vaivalla selkeät käyrät osakesalkkuni kehityksestä eri aikoina. Toivottavasti sitä ei ikinä lopeteta jonkin näennäisen vanhanaikaisuuden takia…)

Vuoden 2017 kehitys osakesalkussani, ja lopussa huikea romahdus lähes vuoden alun lukemiin. Punaisella käyrällä onkin sitten se oi-niin-kadehdituttava indeksi.


No, mitä käyristä näkyy? Tällä kertaa Nokian kehitys osui aika pahasti salkkuun, arvo pieneni melkein viisi prosenttia ja palautui jonnekin alkusyksyn alhojen tienoille. Nyt pienikin töyssähdys kaataa salkun vuosikehityksen tappiolliseksi. Ja jos katsotaan Helsingin yleisindeksiä, niin mitään noin reipasta romahdusta siellä ei ole ollut. Pieni töyssy ainoastaan.

Tämä vuosi näyttää siis minun osakesalkkuni osalta menevän selvästi alle kotimaisen indeksin. Kun yksi salkun isoista osakkeista romahtaa, niin on melko selvää, että salkun kehitys ottaa ison takapakin verrattuna indekseihin. Vain aika näyttää, miten jatkossa.

Osakkeiden omistuksessa kaikki riippuu tulevaisuudesta. Sitä, miten Nokia tai vaikkapa Teleste pärjäävät vuonna 2019, emme saa aivan heti tietää, joten näissä asioissa kukaan ei ole koskaan oikeassa. Se maali on koko ajan jossain parin vuoden päässä tulevaisuudessa. No, ehkä oikeassa olemisen hetkeksi kelpaisi se, jos Nokian kaltaisella summalla omistamani osake nousisi yhtäkkiä taivaisiin jonkin uutisen ansiosta, tai jos huomaisin taas vaihteeksi voittaneeni indeksin useampana vuonna peräjälkeen. Kyllä sekin hetki vielä tulee. Sitä odotellessa pitää vain kärsivällisesti ottaa vastaan osinkoja...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä