Mitä yläkoulunopelle tapahtui metsä- pörssi- ja pakkauskokorintamalla viikon aikana?

Nyt se on sitten tapahtunut. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan havaitsin klassisen esimerkin pakkauskokoinflaation tapahtumisesta käytännössä. Kun nyt kerrankin tarvitsin Oivariinia muuallekin kuin leivän päälle tai paistinpannulle, eli aloin annostella sitä oikein grammamäärien mukaan, järkytyin. Vanha tuttu kuudensadan gramman paketti onkin jossain vaiheessa muuttunut 550 gramman paketiksi. Hinta ei missään vaiheessa ole alentunut yhdeksällä prosentilla, mutta sisältö on kutistunut.
Milloin viimeksi näin vanhan tutun 600 gramman Oivariinipaketin?

Onko siis elintarviketeollisuus ja maataloustuotanto saamassa niskalenkin halpuutustrendistä, ja nostamassa yksikköhintoja? Kuluttajan kannalta olisi paras, että kaikki hintamuutokset tehtäisiin avoimesti, ilman pakkauskokojen hämmennystä.

* * * * *

Muita hassuja tapauksia oli, kun viime viikon perjantaina K-kaupassa ostokseni olivat n. 6-7 euroa. Kun olin jo maksamassa, myyjä sanoi, että ei anteeksi, hinta onkin vähän yli 10 euroa, kone oli jotenkin hidastellut. Epäilykseni heräsivät - hinnan piti olla aika tarkalleen se oikea, mutta maksoin. 

Katsoin sitten kuittia, ja siinä oli viimeisenä joku lähes 4 euron kissanruoka. Seuraavan asiakkaan ostospino oli kaikessa hiljaisuudessa kaatunut liukuhihnalta kassalaitteiston lähistölle, ja skanneri oli automaattisesti myyjän huomaamatta lisännyt toisen asiakkaan ostoksen minun ostoksiini. Onneksi otin kuitin, ja olin hereillä, niin ei tullut ylimääräisiä kuluja. Onnistumisen elämyksiä näköjään voi saada siitäkin, että huomaa olevansa selvillä ostoksistaan edes suurin piirtein.


Pörssistä Nokiaa


Nyt kun lokakuu on jo alkanut, niin olen tekemässä osakesalkkuuni muutaman muutoksen, joita olen suunnitellut jo tovin. Keskiviikkona ostin Nokiaa hintaan 4,98 euroa/kpl muutamalla tuhannella eurolla. Saa nähdä, millaiseksi ostohinta lopulta osoittautuu jälkikäteen katsottuna. 

Aiemmin ajatuksenani vain myydä pienen erän Nokiaa, mutta päätinkin tehdä spekulatiivisen veivauksen siten että ensin ostan ja sitten myyn suurin piirtein saman verran. Olen jotenkin jo niin tottunut nykyiseen osakemäärääni. Kerron sitten loppukuusta loput siihen mennessä toteutuneet kauppani. Jotain kerrottavaa ostoista ja myynneistä pitäisi siis silloin olla.

Metsässä taas

Löytännette kuvasta muutaman suppilovahveron.

Eilen kävin metsässä, ja viikon aikana suppilovahverot olivat kasvaneet kosteuden myötä aika nopeasti, ja yllättäen kolme kantarelliakin oli joukossa. Aika rentouttavaa touhua, pitää sanoa. Tässä vielä kuva todisteeksi.Kommentit

  1. Meillä valmistui juuri lasten leipoma puolukkapiirakka, jonka marjat nappulat kävivät itse ennen leipomista poimimasta lähimetsästä. Helppoa kuin heinän teko.

    VastaaPoista
  2. Jatko-osana tuohon 550 gramman Oivariinipakettiin: kaupassa näkyi olevan myynnissä samaan hintaan 600 gramman normaalisuolaista Oivariinia ja 550 gramman vähäsuolaista Oivariinia. Eli vähäsuolainen vaihtoehto on selvästikin ylellisyystuote.

    Mutta eikö aikaisemmin kaikki isot pakkaukset olleet samankokoisia eli 600 g? Pienet pakkaukset ovat vielä suhteellisesti erilaisemmat: samaan hintaan myydään 400 g normaalisuolaiasta ja 350 g vähäsuolaista. Jos olisin oikeasti nuuka, lopettaisin terveellisemmän eli vähempisuolaisen vaihtoehdon käytön jo ihan pelkän loukkaantumisen takia, mutta minussa asuu myös pieni pröystäilijä, joten ostan varmaan edelleen vähempisuolaista. Valion mielestä vähäsuolaisuudesta pitää ilmesisesti maksaa mahdollisimman suolaisesti...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämä A:lla alkava firma ostetaan ilmeisesti ulos pörssistä

Osakesalkun arvo pomppasi – miksi en stressaa ainakaan tästä?

Helmikuun katsaus: kuukausiosto kävi toteen