Taas sähkön kilpailutusta...

Vajaa viikko sitten sähköpostiini tupsahti yllättäen viesti sähköntoimittajaltani, Heleniltä (Helen Oy, aiemmin esiintynyt nimellä Helsingin Energia). Sähkösopimukseni on umpeutumassa syksyllä, joten he lähestyivät uuden tarjouksen merkeissä. Yllätys johtui siitä, että lähes kaksivuotinen sopimus tuntui tulleen päätökseen äärimmäisen nopeasti. No, oli sitä sopimusta nyt sentään syyskuun lopulle asti, joten asiakaspalvelu oli aika hyvissä ajoin liikkeellä. Myös viestin rehellinen ote aiheutti melkeinpä yllättymisen, sillä Helenin asiakaspalvelu luonnehti tarjoustaan "huippuhintaiseksi". Ja siltä se minustakin vaikutti. Siis sellaiselta, joita olen yrittänyt kilpailuttamalla välttää.

Tapanani on ollut jo muutaman vuoden aja ollut tehdä kilpailutuksen perusteella määräaikainen kiinteähintainen sopimus, joka on mieluiten yli vuoden mittainen ja luonnollisesti mahdollisimman edullinen.

Toinen vaihtoehto olisi valita kilpailutuksella edullisin mahdollinen toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut, että niiden hinnoitteluperiaate on useinkin se, että eka kuukausi, jota mainostetaan, on huippuhalpa tarjoushinta, mutta heti seuraava kuukausi, joka on normaalihintainen, nostaa hinnan jonnekin aivan muualle, tasolle jota ei vielä nyt ole missään ilmoitettu. Kun haluan kuitenkin pitää sähkösopimusten vekslailun jokseenkin minimissä, niin en ole tällaisia sähkösopimuksia halunnut kokeilla, varsinkin kun joskus nämä toistaiseksi voimassa olevia muuttuvahintaisia sopimuksia tarjoavat kaikkein epäilyttävimmältä kuulostavat sähköfirmat, ne joista voisikin uskoa tuollaisen huiputuksen rajamailla menevä hintojen vaihteluperiaateen.

Yksi vaihtoehto olisi myös niin sanottu pörssisähkö, mutta en ainakaan silloin pari vuotta sitten löytänyt kovin selkeitä laskemia siitä, mitä pörssisidonnaisuus on aiemmin sähkön kuluttajahinnalle tarkoittanut eri vuodenaikoina ja markkinatilanteissa. Olisiko tällä oikeasti saavutettavissa keskimäärin säästöä, ja pysyisivätkö ehdot tässäkään samoina matkan varrella? En olisi itse kovin innokas seurailemaan tilannetta kovin tiiviisti.

No, mitä tapahtui:

1. Sain huippuhintaisen tarjouksen sisältäneen viestin. Helen tarjosi kahden vuoden sopimusta hintaan 5,12 snt/kWh + 3,84 euron kuukausimaksu. Muutoin sopimus jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana muuttuvahintaisena hintaan 5,79 snt/kWh + 3,84 €/kk.

2. Tämä kuulosti isolta, joten avasin heti kilpailuttaja.fi -nimisen nettisivun, ja syötin palveluun asuntoni tiedot. Parhaaksi määräaikaissopimukseksi ponnisti yllättäen Helen, jonka tarjouksena oli 30.6.2020 saakka voimassa oleva määräaikainen sopimus hintaan 4,97 snt/kWh nollan euron kuukausimaksulla.

3. Tarkistelin vielä hiukan, mitä tarjouksia entisillä sähköntoimittajillani, kuten Nordic Green Energyllä saattaisi olla, ja totesin että Helenin kilpailutustarjous oli kaikkein edullisin. Aiempi Helenin hinta, se toissa vuoden lopulla kilpailutettu, oli 4,39 snt/kWh, joten pientä nousua on reilun puolentoista vuoden aikana tapahtunut.


Päätelmät:


Kuten aiemman sähkönmyyntikilpailutuksen yhteydessäkin huomasin, niin sähköfirmat pyrkivät hyötymään siitä, että ainakin osa asiakkaista luottaa vanhan tutun sähköntoimittajansa edullisuuteen niinkin paljon, että antaa ensimmäisenä syöttinä kalliinpuoleisen hinnan. Viime kerralla Nordic Green Energy teki samoin, ja osoitti sitten kilpailutuksen jälkeen katumustaan lähettämällä sähköpostiviestin, jossa toivoi minun ottavan yhteyttä vielä paremman tarjouksen saamiseksi, mitä pidin hiukan tökerönä ajankohtana uudelle tarjoukselle.

Helen taas oli laittanut kilpailutussivustolle sen parhaan tarjouksensa, joka oli niin edullinen, että koko sopimusaikana pelkkien kuukausimaksujen puuttuminen tekee säästöä heidän omaan ”huippuhintaansa” verrattuna yli 80 euroa, ja kilowattituntihinnassa säästyy vielä lisää sähkönkulutuksen mukaan.

Ja syy miksi kilpailuttaja.fi -sivulla oli Heleniltä taas kerran nimenomaan tuota muotoa oleva, tiettyyn päivämäärään vajaan kahden vuoden päässä sidottu määräaika, täytyy olla se, että Helenin asiakaspalvelu voi tarjota kalliimpaa, tasan 24 kuukauden määräaikaissopimusta ilman että Helenillä olisi tarjolla täsmälleen samaa tuotetta halvemmalla missään muualla. 23-21 kuukauden sopimusta voidaankin sitten myydä polkuhinnalla, kun tämä sopimus onkin vähän kakkoslaatua, siitä kun on päässyt vähän kuukausia hukkumaan johonkin…

Mutta siis joka tapauksessa, oli hinnoittelun reiluudesta mitä mieltä tahansa, niin näyttää siltä, että kilpailutuksen kautta on saatavissa asiakkaan kannalta huomattavasti edullisemmat, reilummat, ja käytännössä aivan yhtä mukavat ja helposti maksettavat sähkösopimukset, kuin vanhan sähköntoimittajan tarjoamana. Usein ei tarvitse edes vaihtaa sähköntoimittajaa, kun oma sähköntoimittaja on toimittanut paremman tarjouksen kilpailutuksen varalta kilpailutussivustolle.

Eli jos et ole vielä kilpailuttanut sähköntoimittajaasi, kun olet ehkä ajatellut, ettei sillä ole väliä, koska verkon osuutta ei kuitenkaan voi kilpailuttaa, tai että se on liian vaikeaa, niin suosittelen (tällä kansankynttilän suurella arvovallalla) tekemään heti sen kilpailutuksen, sillä säästää ihan setelirahaa. Ja edullisen sähkönmyyjän löytäneille: tsekatkaa silti edelleen aina kun määräaikainen sopimus loppuu, olisiko kilpailutussivustolla se oman sähköntoimittajasi pohjahinta, jos vaikka huippuhinta tuleekin suoraan sähkönmyyjältä sähköpostiin!


Kommentit

  1. Pörssisähkösopimuksessa hontaan vaikuttaa se, mihin kellonaikaan yleensä sähköä kuluttaa. Kalleimmat tunnit ovat arkipäivisin klo 6-9 ja alkuillalla klo 17-20. Muulloin on halvempaa. Siis perus työssäkäyvälle ihmiselle yleensä halvin, jos markkinahinnat pysyvät pitkän aikaa (> vuosi) suunnilleen samoina tai laskevat pitkään. Jos markkinahinnat on nousussa, niin yleensä halvinta on ottaa mahdollisimman pitkä määräaikainen sopimus. Viime aikoina näin on tapahtunutkin, tulevasta ei tiedetä. Sinulla on ollutkin pitkä määäräaikainen, joten olet maksanut sähköstäsi varmasti vähemmän kuin 95% kotitalousasiakkaista. Sitä en osaa neuvoa, mitä juuri nyt kannattais tehdä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023