Sivupolku listaamattomien startuppien maailmaan ja takaisin: Tapaus WordDive

Seuraavassa valotan hiukan omaa retkeäni listaamattomien osakkeiden maailmaan. Kannattaako listaamattomia ostaa? Vastaus on yleensä, vain jos ostoksen potentiaali on todella hyvä, ja vain jos tiedostat, että olet voinut erehtyä. Ja uusmerkinnässä älä antaudu liiaksi tarinan vietäväksi.

Osto: Mitä ja milloin?


Vuoden 2017 alussa, eli reilu puolitoista vuotta sitten kerroin tässä blogissa innostuneeni sijoittamaan kokonaiset 5000 euroa nopeasti kasvavaan ja koko ajan kansainvälisiäkin markkinoita valtaavaan WordDiveen. (Tai summaa en tuolloin maininnut, kun olin silloin vielä nykyistäkin ujompi rahasummien mainitsemisessa.) Mainittu firma on tamperelainen netissä ja erityisesti mobiilisovelluksina toimivien kielikurssien tekijä. 

Firma vaikutti hauskalta, se on ollut aivan huippusuosittu abiturienttien keskuudessa. Sillä oli mm. Saksassa mainoskasvona Samu Haber. Myöhemmin tosin olen saanut käsityksen, että Haberin saksan kielen taito on kyllä parantunut hänen ensimmäisistä saksankielisistä tv-esiintymisistä, mutta ei millään muotoa kohti täydellisyyttä. Eli tuli mieleen, pitäisikö mainoskavona olla sittenkin joku ihan epätavallisen oppivainen kielinero, joka hullaannuttaisi natiivit aivan epärealistisen hyvällä kielitaidollaan eikä niinkään hurmaavilla kielivirheillään. No väliäkö hällä, Haber ei näytä enää olevan firman nettisivulla missään roolissa.

Lupasin tuolloin, etten todennäköisesti aio juuri mitenkään käsitellä tässä blogissani tätä sijoitustani, ja että en laske sijoituslaskelmissani tälle mitään arvoa. Siis sanouduin irti laurisalovaaralaisesta arvonmääritysopista ennen kuin Lauri Salovaara oli kuuluisaa startup-osakkuuksien-keräilemis-maniaansa edes aloittanut, osakkeittensa arvostustasojen määrittämisestä puhumattakaan. Jätin kuitenkin portin auki kertoakseni jostain isommista uutisista, ja nyt on varmaan sen aika.

Ajatukseni oli, etten kuulisi luultavasti firmasta ennen kuin se esim. myytäisiin jollekin isommalle toimijalle tai listattaisiin pörssiin joskus vuosien päästä. Tai sitten se kuihtuisi tai romahtaisi, luultavasti myös useiden vuosien päästä.

Jossain vaiheessa huomasin, että WordDive listautui kuitenkin eräänlaiselle listaamattomien listalle Privanetiin, joten osakkeiden myyminenkin tuli mahdolliseksi.

Uutta rahaa tarvittiin pian...


Sitten tapahtui käänne. WordDive ilmoitti omistajilleen uudesta osakkeiden myyntikierroksesta tämän vuoden keväällä. WordDive ei ollut muuttunut tänä aikana voitolliseksi, mutta kasvu oli jatkunut. Mielikuvaksi jäi, että ne uuden annin markkinoinnissa käytetyt pylväskuviot moninkertaistuvasta liikevaihdosta kuvasivat pääosiltaan samaa alkuvaiheen nousua kuin vuoden 2016 ja 2017 vaihteessa olleen edellisen annin pylväskuviot. Vuoden 2017 kasvu ei ollut ehkä ihan niin eksponentiaalista, kuin aiemmat vuodet, ja tulevaisuuden huikea kasvuodotus tuntui äärirohkealta siihen nähden, että vain reilu vuosi oli kulunut edellisestä rahoituskierroksesta, ja taas tarvittiin lisää. En innostunut lisäämään omistustani.

Perustelu uudelle rahankeräyskierrokselle oli tarve hankkia rahoitusta uuden mullistavan äänentunnistusominaisuuden kehittämiseksi yhdessä kotimaisen yliopiston kanssa. Saattaa olla, että se on kilpailijoiden vastaavaa parempi ja älykkäämpi, mutta esimerkiksi Duolingon mobiilikurssi käyttää äänentunnistusta, joten äänentunnistusominaisuuksien lanseeraamisella on selvästikin kiire. Ja lieneekö joukkorahoitusmarkkinat pian tässä suhdanteessa imetty kuiviin, eli lisäsikö sekin kiirettä kerätä tasetta vahvistamaan se summa, mikä kerättävissä oli?

Alkuperäinen osakkeiden hinta oli 100 euroa kappaleelta, ja nyt ennen osakeantia se splitattiin kymmeneen osaan. Alussa minulla oli 50 osaketta, mutta nyt niistä tuli 500 osaketta, jonka kullekin muodostui laskennallisesti 10 euron hankintahinta. Uusia osakkeita myytiin annissa 14,5 euron hintaan, joten periaatteessa, jos hinnoittelu oli pätevää, minunkin osakkeeni olivat nyt 14,5 euron arvoisia. Ja eiväthän uudet osakkaat olisi halpenevaa yhtiötä ostaneetkaan, vanhoista lisäsijoitusten tekijöistä puhumattakaan.

Kun annista ilmoitettiin, Privanetin kaupankäynti keskeytettiin kuukausiksi, joten halukkaat eivät voineet laittaa uusille osakkaille kilpailevia tarjouksia samoille osakkeille, mikä oli varmaan firman ja annin kannalta ihan hyvä juttu.

En muista olinko jo heti tuossa vaiheessa innokkaana odottamassa tilaisuutta myydä omat osakkeeni, mutta uutta riskiä en halunnut ainakaan ottaa uudella pääomalla, se oli koko ajan selvää. Sitten kun yhtiö ilmoitti, että osakkeen noteeraaminen jatkuu Privanetissa heinäkuussa, olin valmis myymään osakkeeni.

En siis lähtemään mihinkään kilpalaulantaan, vaan kokeilemaan myyntiä niin, että saisin mieluiten omani pois. Uusien osakkeiden hinnoittelun perusteella myynti omaa ostohintaani kalliimmalla olisi ehkä mahdollista. Listaamattomien myyminen Privanetissa ei silti ole välttämättä mitään leikintekoa, varsinkin kun uusi anti oli onnistunut tyydyttämään kysynnän tälle osakkeelle varmaankin varsin pitkäksi aikaa. (En löydä heti tähän mitään faktaa googlettamalla, mutta mielikuvani on, että mainostettu anti merkittiin jonnekin alarajan ja täyden merkinnän välimaastoon, eli koko haluamaansa summaa firma ei saanut.)

Myyntien sujuminen


Heinäkuun aikana sain ensimmäiset osakkeeni myytyä, ja myynnit tulivat päätökseen nyt syyskuussa (kulut ovat 2% myyntihinnasta, minimissään 30 euroa, ja puolet varainsiirtoverosta lankeaa myyjälle, eli 0,8 % hinnasta):

19.7.2018; 110 osaketta hintaan 13 €/kpl, yhteensä 1430 €, kulut 28,60 €, vero 11,44 €
19.7.2018; 80 osaketta hintaan 11,9 €/kpl, yhteensä 952 €, kulut 19,04 €, vero 7,62 €
13.8.2018;150 osaketta hintaan 11 €/kpl, yhteensä 1650 €, kulut 33 €, vero 13,20 €
13.8.2018; 50 osaketta hintaan 10,8 €/kpl, yhteensä 540 €, kulut 30 €, vero 4,32 €
19.9.2018; 110 osaketta hintaan 8 €/kpl, yhteensä 880 €, kulut 30 €, vero 7,04 €

Yhteensä siis sain kulujen ja verojen jälkeen 5267,74 euroa (5452 € ns. bruttona).
Hankintahinta oli tasan 5000 euroa, ja uusmerkinnästä ostaessani kulut maksoi firma, joten tästä tuli voittoa kaksi ja puolisataa euroa, mikä tarkoittaa osapuilleen 5,3548 prosenttia sijoitukselleni reilusti alle parissa vuodessa.

En tiedä miksi heinäkuun kaupoissa ei sovellettu välityspalkkion 30 euron minimiveloitusta, mutta elokuussa sovellettiin. Molempina päivinä samanaikaisten kauppojen välityspalkkiot yhteensä ylittivät miniveloituksen, mutta erikseen lasketut osat eivät. Olisiko heinäkuussa ollut sama myyjätaho, ja laskettu siksi yhdeksi kaupaksi, tai sitten ollut satunnainen helletarjous Privanetin puolelta.

Markkinoilta saatavissa oleva hinta laski koko ajan, mikä oli varsin väistämätöntä, kun useampi osake oli koko ajan myynnissä.

Listaamattoman osakkeen kauppaamisen haasteet Privanetissa


Listaamattomien osakkeiden myyminen on pörssiosakkeisiin verrattuna varsin helvetillinen tapahtuma, sillä kulut ovat ihan luonnollisistakin syistä huikeat, ja sijoitus on oikeasti epälikvidimpi kuin pörssin mikroskooppisimmilla kääpiöillä. Ja (ainakin minulla) jonkinlaisena oletuksena on, että välittäjä yrittää vaikuttaa omaan lukuunsa kauppoihin ja saada myytyä omaan omistukseensa joutuneita osakkeita mahdollisimman kalliilla, ja varsinkin saada kaikin keinoin tarjoustasoja manipuloimalla osakkeen näyttämään ostajan silmiin likvidimmältä sijoituskohteelta kuin onkaan.

Näitä epäilyksiä ei ainakaan ole hälventänyt se keskustelu, mitä Privanetin ympärillä on mediassa käyty.

Esimerkiksi se, että sekä myynti- että ostopuolelle ilmestyy viidenkymmenen osakkeen tarjoustasoja sopiviin kohtiin, tuntuu jotenkin viittaavan siihen, että siellä on osakevälittäjän omia tarjouksia varmistamassa, ettei osto- ja myyntilaita karkaisi liian kauas toisistaan. Siis myyjälle varsin pieniä osakenippuja, jos minimivälityspalkkio aiheuttaisi noin 6 prosentin välityspalkkion sekä myyjälle että ostajalle. Mutta jos ostajana on Privanet itse, tarjous käy järkeen.

En missään myyntitarjouksessani rastittanut toimeksiannon sitä kohtaa, jossa olisi voinut kieltää Privanetia olemasta toisena osapuolena kaupassa, sillä oman tilannekuvani mukaan minulle ei ollut mitään haittaa siitä, että osakevälittäjä tekisi kauppaa kanssani sillä hinnalla, jonka olin hyväksynyt. Sen mahdollisuuden pois sulkeminen olisi vain entisestään poistanut myyntimahdollisuuksia. Jos saan välittäjän ostamaan minulta osakkeita, niin sehän on vain hienoa.

Kun jäljellä oli enää 110 osaketta, minun oli pakko käyttää tarjouksessani ehtoa, että myyntitarjoukseni ei voinut toteutua osittain, sillä jos tuota pienempi osakemäärä olisi jäänyt käsiini, siitä eroon pääseminen olisi ollut hyvin hankalaa. Muistinpanoni mukaan 13.8. alkaen korkeimpana ostotarjouksena oli 8,05 ja alimpana myyntitarjouksena oli 10 euroa. Omana tarjouksenani oli hyvän aikaa 10 euroa, mutta lopulta totesin, että Privanetissa sillä hetkellä näkyvien ostotarjousten 8,10 euroa (200 kpl) ja 8,00 euroa (150 kpl) joukosta pitää löytyä koti lopuille osakkeilleni, ja laitoin tarjoukseni alarajaksi 8 euroa.

Ensin laitoin tarjouksen näkymättömänä, eli niin ettei tarjous näkynyt tarjoustasoissa. Mitään ei tapahtunut muutamaan päivään. Päättelin, että ostotarjoukset ovat sitten varmaan määrätty nekin ”vain kokonaan” toteutettaviksi, joten muutin tarjouksen näkymään julkisesti tarjoustasoissa, jotta mahdolliset ostajat näkisivät erikoistarjoukseni. Tarjous meni kaupaksi välittömästi, joten epäilys heräsi, oliko kuitenkin kyse siitä, että myyjänä oli Privanet, joka ei olisi millään halunnut ostaa, sillä ostotasot olivat vain osoittamassa osakkeiden likvidiä luonnetta. Eli niin kauan, kun myyntitarjoukseni ei näkynyt myyntitasona, kauppaa ei toteutettu, mutta heti kun tein julkisen tarjouksen, se ostettiin pois tarjoustasoja rumentamasta. Eihän nimittäin välttämättä näytä hyvältä likvidiyden kannalta, jos myyntikurssi on alempi kuin ostokurssi, ja kauppoja ei edes siinä tilanteessa synny.

Toisaalta, jos oletetaan, että kauppaa ei syntynyt siitä syystä, että ostajapuolella oli ehto, että se ostaisi vain koko ostotarjouksensa määrän kerralla, niin miksi se sitten toteutui yhtäkkiä sillä hetkellä, kun vaihdoin myyntitarjouksen näkymään julkisesti? Ja tällaiset lievästi oudot yksityiskohdat tuntuivat toistuvan aiempienkin kauppojen kohdalla. Toisaalta pahimmat epäilykseni eivät toteutuneet näiden kauppojen sujuvuuden osalta.

Eli jos joudut asemaan, jossa pientä vähävaihtoista lappua pitää myydä Privanetissa, niin helposti homma alkaa tuntua tavallista sijoitusta vahvemmin kuukausia kestävän pokeripelin kaltaiselta.


Päätelmät


Tavallaan tuntuu, että oppirahojahan minä tässä makselin, mutta toisaalta, minähän sain paremman tuoton kuin korkeakorkoiselta pankkitililtä. Tällä riskitasolla silti onnistumistenkin pitäisi olla valtavia, kun koko pääomankin voi myös menettää niin kovin suurella todennäköisyydellä. Näppäränä pörssihaina ja hannuhanhimaisena tuuri-urpona selviydyin tilanteesta, johon viisas ei olisi edes joutunut.

Joka tapauksessa tässä tilanteessa varat kotiuttaessani luulisin tehneeni hyvän päätöksen tämän hetken todennäköisyyksien kannalta. On mahdollista, että vuosien päästä WordDiven arvo kasvaa räjähdysmäisesti, ja on mahdollista, että firma ennemminkin kuivuu kokoon, kun ei saa kasvuaan muutettua kannattavaksi, tai kilpailijat menevät tuotteillaan ohi. Kumpi tahansa näistä tapahtuukin, olen sitä mieltä, että näillä nykyhetken tiedoilla omien panosten saaminen takaisin oli hyvä juttu. Tulevien aikojen tietoja en voi saada nyt, ja nykyhetken hintoihin minulla ei ole mahdollisuutta palata, jos joskus tulevaisuudessa tarjolla oleva hintataso ei miellytä, tai jää nollaan.

Voi olla, että salaa tarkistan joskus tulevaisuudessakin, miten korkeita tai matalia hintoja WordDivesta Privanetissa tarjotaan, mutta minkään suuntainen hintakehitys ei ainakaan pitäisi jälkiviisaasti harmittaa. Minun korkoa kasvanut viisi tonniani menee odottamaan uusia sijoituksia.

Olen käyttänyt ihan hyvän aikaa WordDiven palveluja, ja ehkä käytän jatkossakin. Ja jatkan firman seuraamista kannustusjoukoissa. Listaamattomiin firmoihin sen sijaan tuskin aivan helpolla palaan osakkeenomistajaksi, kun nyt tuurilla löysin pakotien ulos yhden firman omistajakunnasta...

Kommentit

  1. Minulla on Cityvaraston osakkeissa Privanetissä ja olen huomannut ihan saman ilmiön osto/myyntilaitojen kanssa. Kauppoja syntyy harvoin, mutta kun niitä tapahtuu, ne on yleensä reilusti kurssin alle - välittömästi tämän jälkeen tapahtuu uusi kauppa, korkeammalla hinnalla mikä nostaa kurssin takaisin entiseen tasoon. On mielestäni aika selvää, että jokin taho pitää tällä tavalla kurssia ylhäällä.

    Toistaiseksi olen kuitenkin ollut tosi tyytyväinen Cityvarastoon ja yhtiö kehittyy toivomallani tavalla.

    VastaaPoista
  2. Näkyypä jälleen rahoitus kierros olevan auki invesdor.fi palvelussa. Merkintähinta osakkeella 22e. Minimimerkintä merkitty ainakin taas täyteen. Taitaa nyt merkintä olla auki vain "sisäpiiriläisille" merkintä aukeaa kaikille 20.4.2022. En ole mukana itse mutta mukava seurata firman kehitystä. :) Oletko itse seurannut vielä firman menoa?

    VastaaPoista
  3. WordDivellä on uusi tuote MasterEnglish, jonka kehittämiseen ja levittämiseen kerättiin rahaa. Itse osallistuin antiin sen verran ettei omistukseni liudennu. MasterEnglish alkaa kohta olla kypsä isompaan levitykseen ja ensi vuonna nähtäneen lähteekö firma lentoon vai ei. MasterEnglish ainakin nyt näyttää hyvältä. Abikursseillahan on mennyt koko ajan loistavasti ja WordDive sovelluskin ok. Itse pidän tämmöisiin firmoihin sijoittamisaikatauluna 10 vuotta. Olen ollut vajaa 3 vuotta nyt omistajana. WordDive on väläytellyt mahdollisuutta, että joku suurempi omistaja voi jossain vaiheessa lunastaa pieniltä halukkailta osakkeita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023