Kesällä luettua: Vastustamaton – Miksi emme pysty lopettamaan tsekkaamista, skrollaamista, klikkaamista ja seuraamista

Nostetaanpa kirjavinkkinä esille Adam Alterin viime vuonna kirjoittama ja melko tuoreeltaan suomennettu Terra Cognitan kustantama kirja, ”Vastustamaton Miksi emme pysty lopettamaan tsekkaamista, skrollaamista, klikkaamista ja seuraamista”.

Kirja kertoo ilmiöstä nimeltä käyttäytymisaddiktio. Käyttäytymisaddiktioita on ollut varmaan aina silloin kuin ihmisiäkin, mutta parin viime vuosikymmenen aikana on tapahtunut huikea kehitys siinä, miten koukuttavia asioita koko elinympäristömme pursuaa. Puhelimet ja muut kosketusnäytölliset laitteet tarjoavat pelejä, Netflix tarjoaa sarjan seuraavaa jaksoa ilman uutta klikkailua, ns. sosiaalisen median kenttä kokonaisuudessaan johdattelee aivan uudenlaiseen jumiutumiseen, niin, voisiko sanoa tyhjien palkintojen tavoitteluun. Näihin syntyy riippuvuuksia, jotka ovat luonteeltaan osin samanlaisia, osin erilaisia, kuin esimerkiksi huumeisiin kehittyvät riippuvuudet.

Kirja ei sorru mihinkään hysterisointiin asian ympärillä. Toisaalta, jos ajattelet, että "aina on tullut uusia keksintöjä ja korvalappustereota ja sanomalehtiäkin pidettiin turmiollisina nuorisolle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle", ja päättelet siitä ettei nytkään mikään ole oikeasti muuttumassa, niin kirjan luettuasi tiedät, mikä tässä ilmiössä on todella mullistavaa kaikkeen entiseen verrattuna.

Esimerkiksi Steve Jobs ei antanut lastensa käyttää koskaan iPadia, tai siis tämä oli tilanne ainakin vuoden 2010 lopussa, kun laitteen julkistamisesta oli kulunut noin vuosi. Tällainen laitteiden rajunkin kuuloinen rajoittamiskäytäntö omille lapsille on kirjan esimerkkitapausten mukaan yllättävän yleinen monien sellaisten kuuluisien ja varakkaiden tai upporikkaiden IT-gurujen parissa, jotka ovat kehittäneet maailmalle yhä parempia ja käyttökelpoisempia laitteita, pelejä ja sovelluksia, jotka ovat muuttuneet meille jokapäiväisiksi. He nimittäin ovat tuotteita kehittäessään tiedostaneet, mitä ovat tekemässä sovellusten ja pelien koukuttavuudelle, ja tajunneet, millaisia asioita lapsen kehitykselle voi tehdä, jos ihmisten kanssa suoraan tapahtuvan vuorovaikutuksen tilalle tulee suuressa määrin jotain muuta, joka vie mukanaan.

Sekin mahdollisuus pitää ottaa huomioon, että antamalla lapselle kosketusnäyttö jo pienennä käyttöön, hänestä ei tulekaan paremmin tulevaan tietoyhteiskuntaan sopeutuvaa kansalaista, vaan hänen kehityksestään aikuiseksi jää puuttumaan jotain todella tärkeää. Ei siksi, että kosketusnäyttö itsessään olisi niin vaarallinen, vaan pikemminkin siksi, että ihmisten väliseen empatiaan ja vuorovaikutukseen oppiminen vaatii varhaisella iällä niin paljon nimenomaan sitä ihmisten välistä vuorovaikutusta, että koukuttavat sovellukset, jotka tosiaan ovat niin koukuttavia, että vessaan meno tai nälkä unohtuvat, ovat liiaksi siitä ihmisten välisestä toiminnasta pois.

Kannattaa siis miettiä, onko sinulla varaa olla lukematta tätä kirjaa, jos haluat ymmärtää, missä maailmassa tällä hetkellä ja ihmiskunnan näköpiirissä olevan tulevaisuudessa tulemme elämään, ja mikä on ihmisen toimintalogiikka tässä ympäristössä! En referoi kirjan sisältöä tässä sen enempää, se on hyvä lukea aivan itse.

Kirjan viimeisessä luvussa on myös mielenkiintoinen katsaus pelillistämiseen, eli siihen, miten oppimiseen ja työskentelyyn on mahdollista suunnitella sopivaksi katsotussa määrin niitä peleihin liittyviä kannustavia ja koukuttavia piirteitä, jotka tekevät palkitsevammaksi jatkaa aivan hyödytöntäkin kännykkäpeliä. Järkevässä määrin on varmasti hyväkin hiukan huijata itseään tekemään hyödyllistä työtä, vaivalloista opiskelua tai vaikkapa varsinkin etukäteen ajateltuna niin kovin työlästä liikuntaa.

Pelillistämiseen taidan palata vielä tulevaisuudessa pienellä blogitekstillä omien hyvin vaatimattomien kokemuksieni pohjalta. Mutta siitä sitten enemmän joskus toiste, nyt palaan hetkeksi koukuttumaan erään aivan tyhmän kännykkkäpelin pariin...

Kommentit

 1. Olen tätä miettinyt ja asiaa seurannut oman 6v tyttären kohdalla. Täytyy sanoa että ainakin hänen tapauksessa huoli on ollut turha. Teknologia yhdistää ja hänellä on paljon laajempi kaveriverkosto kuin minulla koskaan. Parhaiten lapset viihtyy edelleen ulkona face to face - mut hiekkaalaatikko on vain muuttunut blossausvideoiden kuvaamiseen.

  Kerran kun kaveri ei päässyt ulos, huomasin että ne leikki videoneuvottelun kautta my little poneilla. Molemmat oli asetelleet puhelimet eteensä lattialle niin että toisen naama ja sen edessä olevat ponyt näkyi toiselle. Myös videoviestit tuntuu olevan suosiossa.

  Neiti soittelee papalleen harvase päivä ja ne vaihtelee kuvaviestejä näkemistään koirista. Oma pappani oli niin etäinen, etten muista hänen koskaan sanoneen minulle sanaakaan.

  Näille aidosti somenatiiveille teknologia on jotain aivan muuta kuin ikäisteni änkyröiden facebookavautumiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä näkökulma. Varmaankin niillä tämän päivän lapsilla, joilla tosiaan on sellaiset vanhemmat, jotka miettivät ja seuraavat lastensa tekemisiä ja kehittymistä onkin varsin hyvät lähtökohdat. Siis vanhemmat eivät jätä pientä lasta iPadin "kasvatettavaksi", vaikka eivät menekään ihan äärimmäisyyksiin kosketusnäyttöjen välttelyssä. Ovat siis itse läsnä (siis myös henkisesti paikallaolevina) tarpeellisen ajan lapsen arjessa.

   Pelkäänpä, että diginatiivius tai somenatiivius on hyödyksi vain jos ihmisenä olemisen perusasiat ovat kunnossa. Eikä sekään suojele kovin tehokkasti koukuttumiselta erilaisiin digitaalisiin addiktioihin. (Alanko muutua liikaa pahanilmanlinnuksi?)

   Mainitussa kirjassa valotetaan myös, millä keinoin meihin pyritään vaikuttamaan, ja miten helppoa se loppupeleissä on. Lukusuositus koskee yhtä lailla niitä, jotka ovat näistä asioista ennestään olleet kiinnostuneita, kuin niitäkin jotka eivät ole!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä