Vuosi 2018, mitä jäi salkkuun?

Taas on aika katsoa taaksepäin vuoden sijoitusmenestyksen arvioinnin merkeissä.

Hyvänä uutisena tässä vuodessa on,
että parin vuoden tauon jälkeen olen jälleen voittanut ilmeisimmän salkkuni kanssa kilpailevan indeksin, eli OMXH yleisindeksin. Huono uutinen on myös tuloillaan… valmistautukaa…

Nimittäin salkkuni laski vuoden aikana reilut seitsemän prosenttia, joka tietysti oli parempi tulos kuin OMXH:n yli yhdeksän prosentin lasku, mutta siinä on silti enemmän laskua kuin mitkään osingot kompensoivat. Tässä Kauppalehden virtuaalisalkun tarjoama kuvaaja:
Salkun  kehitys vuonna 2018


Mistä nämä asiat johtuivat?

Se että voitin nyt yleisindeksin, johtui ehkäpä selvimmin siitä, että isoimmat omistukseni Nokia ja Teleste eivät lasketelleet tänä vuonna mitenkään pahasti, Nokia jopa nousi vuoden takaisesta ihan kivasti. Se että sekä salkkuni että yleisindeksi laskivat, johtui tuosta loppuvuoden laskevasta sahauksesta markkinoilla. Sitähän tässä vähän odoteltiinkin. Trumpin riehakas öykkäröinti ei ollutkaan tie ikuiseen osakkeiden hintojen kohoamiseen edes Amerikan mantereella.

Salkkuni on tällä hetkellä tällainen:




Osuudet
Cramo 2,55 %
eQ 6,94 %
Nokia 24,39 %
Nordea 2,65 %
Orion 2,59 %
Ramirent 2,80 %
Sampo 10,96 %
SSH 0,95 %
Stora Enso 5,75 %
Teleste 15,31 %
UPM- Kymmene 6,32 %
Yleiselektroniikka 6,29 %


AT&T 1,42 %
Berkshire H. B 3,53 %
Pyn Elite 7,55 %


Yhteensä 100,00 %

Jos tutkitaan vuoden tapahtumia osakelaji kerrallaan, niin voidaan todeta, että

Technopolis katosi salkustani, kun pääomasijoittaja osti sen pois markkinoilta. Technopolis maksoi keväällä osinkoa, ja poistui salkusta isommalla hinnalla, kuin vuoden takainen kurssi oli (4,665 vs. 4,18), joten oli yksi vuoden plusmerkkisistä papereista, vaikka sen lähtö pörssistä toki olikin pääasiassa miinuspuolen asia.

Cramo ja Ramirent ilmestyivät salkkuuni vuoden lopulla, ja eivät ole ehtineet vielä vaikuttaa kovin paljoa salkkuni suuntaan.

Salkussa pysyneistä osakkeista paljastuu seuraavaa:

eQ:n hinta laski hiukan enemmän kuin osinko, ei aiheuta järkytystä.

Nokia nousi taas yli viiden euron, kun vuosi sitten se vaihteeksi mateli reilusti alle neljässä. Ihan hyvä vaikutus salkkuuni, ja optimistinen olen ensi vuodestakin, vaikkei mitään voi taaskaan tietää.

Nordea laski vuoden takaisesta kympistä ihan selvästi.

Orion laski noin osinkonsa verran.

Sampo laski monta euroa yli osinkonsa, mutta jatkaa arvaukseni mukaan vakaalla tiellä.

Teleste laski yhä, vuoden takainen hinta 6,68 kuivui 5,25:een, ehkä sen noin vuoden takaisen nikottelukohtauksen jälkimainingeissa, mutta nyt tulevan tulosjukistuksen yhteydessä on odotettavissa kannattavuuden palautuminen normaalille hyvälle tasolle ihan vuositasollakin, ja osinkokin palautunee jonkin verran isommaksi. Tapahtuuko varsinaista käännettä, sitä en lähde arvailemaan.

UPM ja Stora Enso laskivat molemmat myös enemmän kuin osinko toi tuottoa, mutta minä en pysty arvioimaan, ovatko ne enemmän osto- vai myyntihinnoissa. Ehkä osto. Omistuksessa pitämiseen soveltuvissa hinnoissa ne ainakin ovat.

Yleiselektroniikka on jatkanut yllättävänkin tasaista ja yllätyksetöntä rahantekoaan, mutta lievä yleinen laskusuunta on tarttunut siihenkin.

AT & T ja Berksire Hathaway B pysyivät salkussa ja näistä ensin mainittu laski reippaasti, ja Berksihire jopa vähän nousi. Pyn Elite erikoisrahasto laski, mutta vuoden loppupuolella ostamani osuudet pysyivät paikallaan, joten en soimaa tuoretta ostopäätöstäni tässä kohtaa. Katsotaan se sitten vuonna 2025 tai niillä main.

Näillä ajatuksilla jään odottaman osinkokevättä.


Mitäs muuten ensi vuoteen?


Syysaivoilla ajateltuna vuoden virkavapaa elokuusta 2019 alkaen on tuntunut ehdottoman järkevältä ja akuutin työuupumuksen ehkäisevältä toimenpiteeltä. Siis väsymys on ollut sen laatuista kroonista taustalla pysyvää tunnetta, että tuntui uhkarohkealta suunnitella monen vuoden työssä jatkamista vain normaaleilla lomien suomilla hengähdystauoilla rytmitettynä. Annan vielä kevätaivoilleni tilaisuuden tehdä omat päätelmänsä, mutta tähän vaiheeseen on työrintamalla tultu. Katsotaan, mitä tapahtuu. 

Sääästöt ja osinkotuotot tarjoavat kyllä mahdollisuuden palkattomaan vuoteen, kunhan työura jatkuu sen jälkeen ainakin jonkin aikaa. Vanha refleksi vain neuvoo tienaamaan nyt kun osakkeet mahdollisesti laskevat ensi vuonna runsaasti, jotta voisi taas ostaa pullataikinan lailla kohoavia minihintaisia osakkeita läheltä pohjia. Mutta välivuosi voi niin sanotusti ladata akkuja sen verran tulevia työvuosia ajatellen, että kokonaisuus kallistuu siihen suuntaan. Omalla kustannuksella kun näitä taukoja pitää, niin ei pitäisi aiheuttaa päänsärkyä muillekaan. Kerron kyllä täälläkin sitten joskus kun olen tehyt päätöksen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Vuoden 2024 puolivälin tilannetarkastus

Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta