Nokia korotti osinkoaan, joten tänä vuonna osinkotulot... laskevat viimevuotisesta?

Nokia ja UPM-Kymmene julkaisivat tulostiedotteensa vuoden 2018 viimeiseltä kvartaalilta ja saman tien osinkoehdotuksensa. Molempiin voi sanoa, että kiva tulos, josta seurasi verrattain maltillista laskua pörssissä.

Nokian ehdotus on, että he jakavat 0,20 euroa osakkeelta, mikä on hieman enemmän kuin aiempi 0,19 euroa. Toisaalta he aikovat alkaa maksaa osinkoaan kerran kvartaalissa, aina osavuosikatsauksen jälkimainingeissa, joten vuoden 2018 tuloksesta jaettava osinko jaetaankin vielä myöhäisemmässä vaiheessa vuotta kuin aiemmin. Viimeinen eli neljäs erä vuoden 2018 tuloksesta jaettavia osinkoja on niinkin myöhään kuin vuoden 2020 ekalla neljänneksellä. Tästä tietenkin seuraa, että tänä vuonna tulevia osinkotuloja on vain 15 senttiä osakkeelta, eli vähemmän kuin viime vuonna.

Mitään haittaa tästä ei ole, ja ihan yhtä hyödyllisiä ne osinkorahat tulevat minullekin olemaan sitten vuoden 2020 alussakin. Silti olisi harhaanjohtavuuden ja itsepetoksen huippu laskea kaikki vuodelta 2018 maksettavat osingot tämän vuoden osinkotuloihin vain siksi, että aiemmin ne osingot on maksettu heti seuravan vuoden keväällä. 

Oma osinkotuloja koskeva ennusteeni tälle vuodelle ei tästä murskaannu, vaikka olin rohjennut ennakoida jopa 0,17 euron osinkoja nimenomaan tälle vuodelle maksettuna. Toiseen suuntaan vaikuttaa esimerkiksi se, että UPM puolestaan ilmoitti maksavansa 1,3 euroa osakkeelta, mikä puolestaan oli enemmän kuin osasin arvioida.

Nokian tulos näyttäisi olevan jatkossakin markkinoihin nähden melko ennakoitava ja nousujohteinen. Niin sanottua raketointia ei ole näkyvissä, mutta kaikesta huolimatta aion olla ostamatta ja myymättä jatkossakin ja odottaa menestyksen hedelmien kypsymistä. Kauppalehti käytti tuloksen otsikoinnissa ehkä jopa ylisanoja, mutta markkinat joka tapauksessa ottivat tuloksen vastaan lähemmäs kolmen prosentin laskulla, ja USA:n markkinoiden aukeaminen siirsi tilanteen lähes neljään prosenttiin miinuspuolelle (iltapäivän tilanne Siuomen aikaa).

UPM puolestaan laski puolitoista prosenttia, ja sekin oli reaktio varsin hyvään tai erinomaiseen tulokseen.

Molemmat tulokset saivat siis aikaan aika pienet muutokset kurssiin. Päivämuutoksena isohko nytkähdys ei ole oikein mitään tulosjulkistuspäivän mittakaavalla. Aika samoilta tasoilta ne siis lähtevät kipuamaan tai laskettelemaan kohti seuraavaa osavuosikatsausta.

Kyllä tämä tästä. Jos ei nousua, niin ei isompaa laskuakaan tarjonnut tämä tulosjulkistuspäivä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023