Kaksi osinkoesimerkkiä omasta salkusta: mitä isompi sen parempi?

Kevät on osinkojen aikaa, joten puhutaanpa osingoista. Nostan omasta salkustani esiin pari esimerkkiä yhtiöistä, jotka ovat nyt tai menneisyydessä päätyneet maksamaan erikoisen korkeaa osinkoa.

eQ


Omassa salkussani on noin 11% eQ -nimistä firmaa, jonka osinko ja pääomanpalautus yhteensä on jo toista vuotta selvästi yli tuloksen. Perusteluna on, että tämä eQ on päättänyt purkaa muutaman vuoden kuluessa pääomiaan. Menneisyydessään tämä yhtiö on tarvinnut runsaampia pääomia toimiessaan pääomasijoittajana (vuoteen 2011 asti nimellä Amanda Capital). Nyttemmin eQ on siirtynyt sijoittamaan muiden rahoja, ja pitää sitä päätoimialanaan. Tässä tilanteessa nämä pääomien purkamiset kertovat, ettei eQ halua ainakaan niitä palauttamiaan pääomia sijoittaa eteenpäin pääomasijoituksina. Se toimialan muutos saattaa sinänsä olla ihan viisasta.

Arvatenkin firmalla on uudessa tilanteessaan tähän pääoman purkuun varaa. Ainoa pieni harmistuksen poikanen tulee siinä, että joskus verkkokeskusteluissa tulee vastaan joidenkin ihmisten hellimä ajatus, että tämä pääomanpalautuksen ja osingon yhdistelmä pitäisi rinnastaa arvonmäärityksen kannalta täysin tavalliseen osinkotuottoon. Todellisuudessa tuota pääomanpalautusta ei voi odottaa tulevan enää kovin monena vuonna, joten tällainen arvonmääritys johtaa pahasti harhaan. P/E on tässä tapauksessa huomattavasti parempi tunnusluku, kuin osinkoprosentti.

Muuten eQ:lla on ihan hyvä tilanne. Tulos ja liikevaihto on kasvussa. Eli ei se osinkotuotto ihan mikroskooppiseksi pudonne sittenkään, kun pääomarakenne on optimoitu sopivaksi.


GSL


Toinen, tällä kertaa vähän negatiivisempi esimerkki suurta osinkoa maksaneesta yhtiöstä salkussani on Global Ship Lease, konttien kuljetusta maailman merillä harjoittava amerikkalaisyhtiö. Ostin sitä tammi-helmikuun vaihteessa pienen määrän vähän niin kuin mausteeksi kotoisaan suomalaispainotteiseen salkkuuni. Sattumalta kävi niin, että yhtiö lopetti äkkikäännöksellä koko osingonmaksun heti kuukauden omistuksen jälkeen, enkä ehtinyt saada osinkoa lainkaan.

Osinko oli ollut selvästi suurempi, kuin tulos. GSL oli lisäksi viime vuonna myynyt pari omistamaansa alusta, joista syntyi huomattavat kertaluontoiset myyntitappiot. Koska yhtiö oli ilmoittanut aikeestaan nostaa osinkoa entisestään, minulle tuli tuossa vaiheessa vastustamaton ajatus, että ehkäpä tällä firmalla oli syynsä optimismiinsa, ja ehkäpä tulos olikin kasvamassa, ja osinko jatkuisi jonkin aikaa suurena. Osakkeen hinta oli laskenut varsin halvaksi, joten osakemäärä, kuten myös tuleva osinkosumma näytti hyvin kannustavalta.

Mutta kuten sanottu, GSL:n osingot loppuivat, ja pakko sanoa, ettei se ollut mikään yllättävä käänne. Konttirahtauksen markkinatilanteessa on ensiksikin aikamoisia riskitekijöitä. Ja yleisesti tiedämme, että jos osinkoa maksetaan enemmän, kuin rahaa tulee taloon sisään, niin ei se voikaan olla kovin pitkäaikainen tilanne. Ja sen asian ne markkinatkin osasivat ennakoida. Pitkä korpivaellus tällä yhtiöllä voikin olla edessään ennen seuraavaa osingonmaksua. (Ja tästä tarkastelusta voidaan nyt unohtaa ne GSL:n ns. ”etuoikeutetut” osakkeet, kun niitä en edes omista. Sanonpa vain, että niiden toiminnassa ja osingoissa on vähän erilainen logiikka. Voitte tutkia ne yksityiskohdat firman omalta sivulta www.globalshiplease.com, jos jostain syytä kiinnostaa)

* * * * *

(Muistakaa: mitkään näistä tällä sivulla olevista lauseista eivät ole osto- eikä myyntikehotuksia, eivätkä sijoitussuosituksia. Vastuu on lukijalla, jos hän johonkin niistä uskoo.)

* * * * *


Kommentit

  1. Osingoilla on myös positiivinen puolensa, jos osinkosuhde pysyy järkevänä ja perustuu kassavirtaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin. Reilut osingot ovat yleensä erittäin hyvä juttu, mutta joskus todella suuret osingot eivät tuokaan pelkkää onnea. Nämä kaksi tapausta edustivat poikkeuksellista osinkotuottoa, joka ei jatku ikuisesti. Ja eQ itse asiassa on yleisesti ottaen melko positiivinen esimerkki.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä