Hajautusta kohti korkopapereita "S-junan" avulla

Eilen keskiviikkona töiden jälkeen siirryin, kuten mm. SijoitusSuomi-niminen blogisti asian ilmaisee, S-junaan, eli hankin S-ryhmän useimpien alueosuuskauppojen osuudet ihan sijoitusmielessä. Nyt olen neljäntoista sellaisen osuuskaupan jäsen, joka on maksanut osuusmaksulle korkoa. Valinnan tein SijoitusSuomen blogissa olleen listan avulla, ja minun kohdallani voidaankin siis puhua jo jonkinlaisesta myöhäisherännäisyydestä tähän asiaan.

13 uutta asiaksaomistajasopimusta tuli minulle ja samanlainen nippujäi S-ryhmän arkistoitavaksi.
Jonkin aikaa olen miettinyt, että tämä osuuskuntien hamstraaminen on toisaalta asia joka on melkeinpä pakko tehdä, mutta toisaalta se tuntuisi olevan sellaista kitupiikkien näpertelyä. Todellisten sijoituksien pitäsi olla jotenkin vähän isompia. Tämän asian harkinnassa auttoi, kun mietin tätä sijoituksen sijasta tuntipalkallisena työnä. Ensi vuonna tästä alle tunnin mittaisesta toimenpiteestä tulisi yli satasen palkka. Seuraavana vuonna saman verran palkanlisää kokonaan ilman työtä. Tietenkin tässä piti sijoittaa omaa rahaa, mutta toisaalta lähes koko odotettavissa oleva korkosumma menee tavallisten pieniriskisten korkotuotteiden korkotason yli.

Rahaa piti sijoittaa näihin osuusmaksuihin lähimmässä S-pankissa (sijaitsee Prismassa) 100 euroa per liityttävä osuuskauppa, eli 1300 €, koska se neljästoista kauppa on se jossa olen jo valmiiksi jäsenenä. Puoli tuntia tuossa meni, mutta sen tämä paperien tulostamien S-ryhmän järjestelmistä ja niiden allekirjoittaminen välttämättäkin vie siltä auliilta pankkivirkailijalta, joka tämän homman innokkaalle asiakkaalle suorittaa. Ja tosiaan, osuusmaksun saa takaisin, kun eroaa osuuskunnan jäsenyydestä.

Mitään muita etuja kuin tuo osuusmaksun korko ei luonnollisestikaan noista muista osuuskaupoista voi tulla, niitä voi tarjota vain yksi S-ryhmän osuuskauppa asiakasta kohden. Osuuskaupathan tarjoavat omille omistaja-asiakkailleen paljon alennuksia ja etukuponkeja, joita jostain syystä jää ainakin minulta paljon käyttämättä. Ja sitten tietenkin bonusta, jonka tietenkin otan vastaan.

             
Miksi tämä sitten kannattaa tehdä, sen ovat mm. Osinkokuningas ja SijoitusSuomi selittäneetkin aika hyvin. Kuten myös vanha kunnon Saituri on muistaakseni jossain postauksessaan aiemmin tehnyt. Sadan euron osuusmaksulle maksavat nuo neljätoista osuuskauppaa 3 - 20 % eli 3 - 20 euroa korkoa, mikä on huikean suuri korkotuotto nykytilanteessa. Jos luotetaan SijoitusSuomen esittämään laskelmaan etsimättä kaikkien osuuskauppojen vuosikertomuksia, tämän vuoden korkotuotto oli näissä yhteensä 126€ eli yhdeksän prosenttia.

En pysty näkemään, miten nuo vakavaraiset osuuskunnat menisivät näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa konkurssiin, joten sijoitetun pääoman menetys on lähes yhtä kaukainen asia, kuin pankkitalletuksessa. Toivottavasti en pahasti liioittele.

Se riski on tietenkin, että korkotuotto pienenee vuosien mittaan, sillä 20 euron maksaminen kaikille ympäri Suomea oleville jäsenille voi olla osuuskaupan näkökulmasta jonkinlainen ilmainen lounas täysin ulkopuolisille ihmisille. Voi olla, että osuuskaupat päättävät entistä enemmän jakaa voittojaan jollain sellaisella metodilla, joka pitää rahat oman alueen asiakasomistajilla. Eivät nämä korot taida siltikään ihan heti kutistua, joten uskon tehneeni hyvän tuntipalkan ja hyvän sijoituksen. Tosin sijoituksena aika pienen, mutta enhän minä korkotuotteisiin muutenkaan ole paljoa sijoittanut. Olihan tämä edes pieni askel hajautuksen suuntaan, ellei muuta.

* * * * *

Pienenä vinkkinä, että kaikissa tai ainakin melkein kaikissa osuuskaupoissa  osuusmaksun korko määräytyy sen mukaan, onko asiakasomistaja ollut jäsenenä vuoden vaihteessa, joten jos tekin haluatte kevään ja kesän 2017 aikana mukavan määrän osuumaksuja tileillenne, niin nyt alkaa olla korkea aika mennä S-pankkiin ja hankkia osuudet...

Kommentit

  1. Hyvä veto =) Kiitos myös maininnasta.

    VastaaPoista
  2. Oliko miten vaivaannuttava tilanne tuo kun marssit Prismaan ja ilmoitit asiasi? Itsekin olen tätä harkinnut, mutta jotenkin nolottaa liikaa.. :D

    VastaaPoista
  3. Ei mitenkään erityisesti vaivaannuttava, vaikka jotenkin sitä oli vähän samalla tavalla varautunut. Kerroin, asian ja pankin virkailija tiesi heti, mitä piti tehdä, ja ilmesesti ymmärsi myös hyvin, että minä tiesin mitä olin tekemässä.

    Minulla oli mukanani toisesta blogista kopioitu lista tarvittavista osuuskunnista, ja pankkivirkailija alkoi sen mukaan edeten kaksi kerrallaan tulostaa sopimuspapereita allekirjoitettavaksi. Lopuksi maksoin vihreällä kortillani koko summan kaikkista liittymisistä. Käteinenkin olisi kelvannut. Todennäköisesti tämä homma on aika tuttu juttu S-pankin henkilökunnalle. En takaa, että tätä moninkertaista liittymistä voisi tehdä S-pankin lisäksi muissa S-ryhmän asiakaspalvelupisteissä.

    (Mainittakoon nyt sekin, että perjantaina tuli vielä postissa yhden osuuskunnan liittymissopimuksen asiakaskappale, kun se oli jotenkin jäänyt virkailijan paperipinon puolellle. Ja itse olin vielä laskenut, että joo, oikea määrä näitä paperinippuja on. Mutta hyvinhän tämä systeemi toimi. Tuli työllistettyä S-ryhmän lisäksi vielä postinkantajaakin.)

    VastaaPoista
  4. Kiitokset seikkaperäisestä selostuksesta! Taitaapa tuo olla sen verran peruskauraa S-pankkilaisille, että jospa minäkin kehtaisin käydä liittymässä :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023