Kasvavatko osinkotuloni tänäkin vuonna?

Kulunut viikko toi mukanaan viiden salkkuuni kuuluvan yhtiön tilinpäätöstiedotteen ja osinkoehdotuksen. Tiistaina UPM kertoi tuloksestaan, keskiviikkona oli Nokian vuoro, ja perjantaina eQ, Stora Enso ja Technopolis julkaisivat omat tiedotteensa. Kun viime viikolla totesin salkkuni nousseen ns. all-time-high-arvoonsa pienen joutavanpäiväisen heilahduksen ansiosta, niin mainittakoon nyt, että pari prosenttia on tultu sitä arvosta alaspäin, eikä edes harmita yhtään.

Metsäyhtiöt UPM ja Stora olivat julkistuksessaan siinä mielessä yhdenmukaisia, että tilinpäätöstiedotteet vaikuttivat pikaisesti luettuna olevan aika kivoja, tosin Storalla pieniä ongelmia lehtipuusellun hinnoissa. Samoin molemmat yhtiöt korottivat osinkoaan, ja molempien osakkeiden hinta laski reippaasti tiedotteen ilmestyessä. UPM reilut 12 %, Stora noin 7 %. UPM toki ehtikin jo palautua suurimman osan laskustaan takaisin, ja palata siitäkin asemastaan taas muutaman prosentin takaisin alaspäin. Kumpikaan näistä firmoista ei käynyt lähelläkään niitä viimevuotisia ostohintoja, joilla nämä laput salkkuuni olen hankkinut, joten sijoituspsykologisesti ajatellen hermojani ei koeteltu tässä paljoakaan. Osingot otan ilolla vastaan, mutta en luota nykykurssien pitävyyteen tässäkään tapauksessa.

Nokia, joka on kulkenut vuoristorataansa hieman laskujohteisesti viime kuukaudet, päätyi nousemaan muutaman prosentin verran tulosjulkistuksen yhteydessä, ja tulostiedote oli sekin ensilukemalta ihan kiva. Osinko oli 0,17 € osakkeelta, kun viime vuonna se oli 0,16 € varsinaista osinkoa ja 0,10 € lisäosinkoa. Nokia siis toteuttaa rahasäiliönsä pienennystalkoita suunnitelmansa mukaisesti.

Varsinkin viralliset raportoidut tulosluvut ovat Nokialla olleet viime aikoina aika heikot, mutta firma on niiden rinnalla esittänyt ns. ei-IFRS-luvut kuin osoittamaan, että varsinainen liiketoiminta pyörii Alcatel-Lucent-fuusiosta huolimatta voitollisena. Jos näiden kaksien eri lukujen erillisyys säilyy jatkossakin suurena ja aina samaan suuntaan, niin sitten näiden ei-IFRS-lukujen uskottavuus ja hyödyllisyys kyllä karisee, mutta ehkäpä tänä vuonna molemmat luvut alkavat näyttää kunnollisilta. Nokian osalta mm. käynnissä olevien patenttioikeudenkäyntien odotusarvot ovat hyvin plusmerkkiset, joten odotellaan, mitä tällekin firmalle tapahtuu.

Perjantaina julkisti tuloksensa vielä pari keskisuureksi luokiteltua rahoitusalan firmaa, eQ ja Technopolis. eQ piti osingon ja pääomanpalautuksen yhdistelmän jo kolmatta vuotta 0,5 eurossa, ja syy moiseen jättisummaan on se, että eQ on viime vuodet purkanut ylisuureksi käynyttä kassaansa. Aiemmin se sijoitti rahojaan pääomasijoituskohteisiin, mutta nykyään sen toimialana on sijoittaa muiden sijoittajien rahoja. Siispä eQ makselee pääomanpalautuksia sitä mukaa, kun vetäytyy omista pääomasijoituksistaan. eQ:n tulos on kasvanut ihan OK-tahtia, joten saa nähdä, miten pieneksi jää ns. osinkotuoton notkahdus sitten siinä vaiheessa, kun firman säästöpossua ei enää tarvitse pienentää, ja osinkoina maksetaan sopivaksi katsottu osuus tuloksesta.

Technopolis maksaa osinkoa 0,12 euroa, mikä on reilu kolmannes tuloksesta, ja pienoinen alennus viime vuoden osakeantioikaistuunkin lukuun. Tulos ja liikevaihto jatkavat yllättävänkin tasaisina. Toivottavasti viime vuoden osakeannissa saadut varat auttavat keräämään tänä vuonna yhä paraneva tulosta. Tulevaisuuden näkymänsä firma ainakin arvioi hyviksi.

Yli puolet tämän vuoden osingoista ainakin minun salkkuni osalta on jo selvillä, ja osinkojen lopullinen summa voi kasvaa jopa koko sijoitushistoriani suurimmaksi. No, sijoitinhan minä viime vuonna myös uutta rahaakin osinkoa maksaviin osakkeisiin, joten eihän tämä siltä pohjalta mikään yllätys olisikaan. Omassa salkussani merkittävä Nokian osinko laski, joten se tekee tämän tavoitteen toteutumisen vielä epävarmaksi, mutta ainakin toivon vakaata osinkotuottoa myös lopuille salkkuni osakkeille. Katsotaan mitä tapahtuu.

Ja väliaikatietona kaikille: ei vielä ihan niin paljoa tullut osinkoja, että heti olisin vaihtamassa nimimerkkiäni esimerkiksi "ex-yläkoulunopeksi osinkotulojen varassa". Katsotaan sitten seuraavina vuosina uudestaan...

* * * * *

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä