Vuoden osinkosato pääosin selvillä

Nyt viikon 6 lopulla ovat melkein kaikki osinkoa maksavat salkkuni yhtiöt kertoneet vuoden 2016 tilinpäätöstietonsa. Osinkoehdotukset ovat tulleet siinä samalla.

Keskiviikkona salkkuni luottopakit Sampo ja Orion ilmoittivat ihan kivoista vuosituloksistaan, notkahtivat hieman pörssissä, ja ilmoittivat osingoikseen 2,30 € (Sampo) ja 1,55 € (Orion). Molemmat osingot olivat kasvavia. Torstaina suurin omistukseni Teleste ilmoitti hyvästä tuloksesta mutta hiukan heikommasta tilauskannasta, ja osingokseen se ilmoitti pari senttiä aiempaa korkeamman 0,25 € osaketta kohti. Tämän vuoden heikompi tulosnäkymä viime vuoteen verrattuna laski kurssia muutaman prosentin verran, mutta ei häivyttänyt perusluottamusta firmaan (siis ainakaan minulta).

Samoin torstaina tilinpäätöksensä tiedottanut SSH ei juuri yllättänyt, kertoi tappioistaan ja siitä, ettei tietenkään maksa tässä tilanteessa osinkoa. Seuraillaan edelleen, miten SSH onnistuu kierteen kääntämisessä.

* * * * *

Tuo keskiviikkona kerrottu Orionin osinko itse asiassa koostuu 1,35 euro varsinaisesta osingosta ja 0,2 euron lisäosingosta, jota maksetaan firman 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tällaisista juhlavuoden korotetuista tuotoista harvemmin saa nauttia muissa sijoitusmuodoissa, vai miltä kuulostaisi, jos metsänomistaja panisi toimeen metsänsä juhlavuoden kunniaksi isonlaisen aukkohakkuun, tai asuntosijoittaja korottaisi juhlavuoden ajaksi vuokriaan kymmenellä prosentilla? Ei taitaisi toimia. Pörssiyhtiöissäkin jonkin juhlan kunniaksi tehtävät voitonjaot tuntuvat, jos nyt eivät pöhköiltä, niin ainakin hiukan hymyilyttäviltä. No, me Orionin omistajat siis nostamme omistamastamme yhtiöstä juhlan kunniaksi vähän runsaammalla kädellä taskurahaa, ja sillä sipuli.

No, onhan se tietysti mukavaa, jos vanha perinteinen osinkofirma hieman parina vuonna säästää rahaa, että voi ilahduttaa omistajiaan hieman isommalla osingolla. Ja ymmärrettävää sekin on, että osinko halutaan tehdä ennakoitavamman tuntuiseksi omistajan kannalta sillä, että varsinaista osinkoa ei paljoa heilutella, vaan se epävarmempi osa tuotosta, jonka ei välttämättä uskota jatkuvan, maksetaan silloin tällöin eri verukkeilla kertaluontoisina lisäosinkoina.

* * * * *

Kun laskeskelin yhteen näitä osinkoja, niin lopputuloksena tässä vaiheessa on, että kyllä se tämän vuoden osinkosumma ylittää viime vuoden tason. Tietenkin sillä varauksella, että jos Yleiselektroniikka lopettaa osingonmaksunsa aivan kokonaan JA ne pari salkkuni USA:n ihmettä lopettavat osingonmaksunsa myös kuin seinään, niin sitten voi taso jäädä ihan vähän alle viime vuoden. Tai sitten pitää yhtiökokousten perua näitä ilmoitettuja osinkoehdotuksia. Mutta muussa tapauksessa oletan, että oman ennätykseni osinkojen vastaanottamisessa teen taas tänä vuonna.

* * * * *

Mitä sanoisin nyt tällä minuutilla jollekin sijoittamisen aloittamista harkitsevalle, joka kysyisi hieman kokeneemman amatöörin neuvoa? Oma näkökulmani on, että kannattaa tänäkin vuonna säästää ja sijoittaa esimerkiksi osinko-osakkeisiin. Itse olen nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa yrittänyt tapojeni vastaisestikin aloittaa pientä ajoituksen optimoinnin yrittämistä, eli en tee mitään lisäostoja ainakaan ennen loppukesää, mutta en ole myöskään myynyt osakkeitani, vaikka pidän laskun riskiä tänä vuonna poikkeuksellisen suurena. Eli sijoittakaa nyt tai olkaa sijoittamatta ihan oman mielipiteenne mukaan, mutta säästää ainakin kannattaa tulevia sijoituksia varten yhtä lailla nyt kuin muulloinkin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä