Pitkäaikainen ja vanhanaikainen työkaluni: Kauppalehden virtuaalisalkku

Itse olen käyttänyt lähes ikimuistoisista ajoista Kauppalehden virtuaalisalkkua muodostamaan kokonaiskuvan sijoituksistani. Aina ostaessani merkitsen muutokset myös tähän virtuaalisalkkuun. Kauppalehden salkku siis toimii pankkivaihdoksista tai muista huolimatta luotettavasti, ja on pysynyt ilmaisena ja olemassa olevana kaikissa verkkolehden uudistuksissa. Pieniä puutteita siinä toki on, enkä tiedä, pitäisikö minun tässä varsinaisesti lainkaan suositella sitä.

Nykyään varmasti on yhtä ilmaisia ja varmasti monipuolisempia työkaluja tähän tarkoitukseen, ja Kauppalehden virtuaalisalkun käyttäminen perustuu oikeastaan laiskuuteen. Siinä tapauksessa, että jollain lukijalla on käytössä jokin kätevä ja automaattisesti osakekurssit päivittävä ja tuottokäyrän piirtämiseen sopiva työkalu, niin kirjoittakaa vinkkinne kommenttiosioon.

Kauppalehden virtuaalisalkkuun päivittyvät kotimaisten osakkeiden hinnat, ja salkun tuottokäyrät päivittyvät päivittäin. Kohdasta ”Arvon kehitys” saa nuo tuottokäyrä piirrettyä. Jos en ole aivan päin honkia näitä käyriä tulkinnut, tässä tapauksessa ”indeksoitu tuottohistoria" toimii oman salkun kohdalla siten, että osingot eivät tuottoihin kirjaudu. Se on pienoinen pulma, sillä osingot tietenkin ovat tuottoa, ainakin siltä osin, joka ei mene verona valtiolle. Osittainen ratkaisu ongelmaan on, että valitsee vertailuindeksiksi sellaisen, johon ei osinkoja lasketa, ettei joudu antamaan vertailuindeksille osinkojen suuruista tasoituskerrointa.

Ongelma on myös siinä, että jos salkussa on useita ulkomaisia osakelajeja, niin ne pitää päivittää käsin, ja itse teen sen vain silloin, kun oikeita merkittäviä hintamuutoksia on tapahtunut. Jonkinlaista vaivaa tästä on, ja pientä epätarkkuutta ehkä syntyy tuottokäyräänkin. Vaikein asia, eli indeksoidun tuottokäyrän laskeminen sentään tapahtuu ilman omaa vaivaa.

Jos luotatte siihen etten huijaa, niin tässä on autenttinen salkkuni tuottohistoria muutaman vuoden ajalta virtuaalisalkun avulla esitettynä:Tämän työkalun avulla olen huomannut, että olen voittanut OMXH-yleisindeksin 15 vuoden aikana kaksi kertaa niin usein, kuin olen sille hävinnyt. Hyvää tuuria siis on piisannut, tästä suunta voi olla vain alaspäin, vai mitä? Huomatkaa tuo lopussa oleva tammikuun notkahdus, joka näkyy jostain syystä huomattavasti paremmin minun omassa sinisessä käyrässäni, kuin tuossa punaisessa vertailukäyrässä.

Tällainen keskimäärin hyvä, jonkin vertailuindeksin voittava menestys on siitä vaarallista, että piensijoittaja alkaa uskoa olevansa omilla taidoillaan menestyvä melkoinen guru, jopa siinä määrin, että tulevaisuuden riskit olisivat hänellä tavallista taavia paremmin hallinnassa. Oireina tällaisesta uskomuksesta on muun muassa sijoitusblogin perustaminen, ja ääritapauksessa potilas voi ajautua jopa rahastonhoitajaksi, jos joutuu vääränlaiseen seuraan. Viimeksi mainitusta ei kuitenkaan ole kovin laajamittaista näyttöä. (No, nyt lopuksi  mentiin itseironian puolelle, lupaan palata asialinjalle heti seuraavassa viestissä!)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023