Uutisia pörssistä: SSH ja Teleste tiedottivat

Nyt alkuviikosta kaksi osakesalkkuuni päässeistä pörssiyhtiöistä on tiedottanut jotain, vieläpä niinkin tehokkaasti, että tiedote on vaikuttanut kurssiin. SSH ja Teleste muuttivat arvoaan eri suuntiin, joten pahimmalta mahdolliselta yhteisvaikutukselta vältyttiin.

SSH:n ympärillä on kuhistu viime aikoina patenttioikeudenkäyntien takia. On pidetty mahdollisena, että SSH alkaisi saada patenttikorvauksia jatkossa kokoonsa nähden paljonkin. Nyt (maanataina) ensimmäinen oikeuden päätös Ison-Britannian suunnalta tuli julki. Oikeus totesi kyseessä olleen patentin mitättömäksi, joten ainakin tässä kohtaa käsittelyn alla olleelta osaltaan SSH:n ponnistelut raukesivat turhina. En tiedä, oliko SSH:lla vielä tästä kyseessä olleesta patentista riippumattomia patenttiriitoja meneillään, mutta ainakaan mitään positiivista tästä erätappiosta ei ole pääteltävissä.

Samalla SSH antoi ilmoille tulosvaroituksen. Nyt SSH arvioi vuoden 2016 liikevaihdon kasvavan hieman vuoteen 2015 verrattuna, mutta ei enää merkittävästi. Sopimuksia siirtyy ensi vuodelle ja riskit kasvavat. Pidän toistaiseksi sen pienen SSH-määrän, jonka omistan. Parempi tuloskausi kuitenkin luultavasti odottaa nurkan takana, ja sitten kun firma palaa voitolliseksi, on hintakin parempi. En siis myy nyt reilusti yli parikymmentä prosenttia halventuneita lappuja paniikissa.

Teleste sen sijaan ilmoitti tytäryhtiönsä Mitronin tehneen raamisopimuksen Ruotsin valtion liikennelaitoksen kanssa. Sopimus koskee Ruotsin rautatieasemille toimitettavia tuulen ja tuiskun kestäviä näyttölaitteita. Sopimus on jatkoa jo aiemmin alkaneelle yhteistyölle, ja kolmivuotinen sopimus on arvoltaan Telesten arvion mukaan yli kaksi miljoonaa euroa. Sopimus ei siis varmastikaan mullista maailmoja, mutta tuo osaltaan varmuutta jatkoon. Telesten hinta nousi nyt reilusti yli pari prosenttia, ja koska Teleste on suurin omistus salkussani, niin tämä vaatimaton pari prosenttia vaikutti salkkuuni enemmän kuin SSH:n äkkiromahdus.

Nyt jätän hautumaan tulevaisuutta varten, että onko minun mitään järkeä jatkossakaan ostaa pieniä eriä tällaisia spekulatiivisia sijoituksia, kuten SSH, kun isotkaan muutokset sen kurssissa eivät hetkauta salkkuani suuntaan tai toiseen. Varsinkin, kun muutoksen suuntaa näillä spekulatiivisilla lapuilla on vaikea ennustaa. Toisaalta riskikään ei ole kummoinen, kun yksi spekulatiivinen ostos ei koskaan edusta isoa osuutta salkustani. Ehkä oman salkun muuttaminen entistäkin tylsemmäksi ja spekuloinnin vähentäminen on kuitenkin paras idea, joka näistä alkuviikon uutisista tulee mieleen...

* * * * *

PS. Nyt pörssin sulkeuduttua huomaan, että tässä tekstissä olisi pitänyt lukea, että Telesten hinta nousi vajaat pari prosenttia, ja että tämä  vaatimaton pari prosenttia vaikutti salkkuuni suurin piirtein saman verran, kuin SSH:n äkkiromahdus. Jos siis halutaan tekstin noudattelevan päivän päätöskursseja. Ehkä noita päivän mittaan tapahtuneita kurssiheiluntoja ei kannata liiemmin tässä mainostaa. Saa sitten nähdä, pysyykö Telesten kurssi tällä tienoolla pitempäänkin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Millainen on osinkovuosi 2023 yläkoulunopen salkussa?