Vuoristorata, josta jotenkin en vain ehtinyt hyötyä rahallisesti

Menneellä viikolla eräs salkussani pienellä painolla oleva USA:lainen osake on heitellyt sillä tavalla, että vastaavaa en muista omassa salkussani koskaan nähneeni. Kyseessä on konttien rahtausta harjoittava laivafirma nimeltä Global Ship Lease (GSL).

Kurssi on ollut koko ajan vähintään jonkin verran päälle dollarin. Firmaa ovat viime ajat varjostaneet käytöstä poistettujen laivojen alaskirjaukset, jotka näyttävät tekevän vähintäänkin tyhjäksi kaikki voitot, joita syntyy niinä kvartaaleina kun alaskirjauksia ei ole. Mutta katsokaapa itse kuvasta, mitä tapahtui tällä viikolla ilman minkäänlaisten tiedotteiden julkaisua tai muuta selkeää aihetta:


Vuoristorata on aikamoinen. Itse huomasin tilanteen vasta keskiviikkona, kun hinta oli palautunut kolmen dollarin ylityksestä parin dollarin pintaan. Ajattelin tilanteen ainutkertaiseksi, mutta torstaina päivän töistä palattuani tarkistin tilanteen, ja huomasin kurssin käyneen kaupankäynnin alussa yli neljässä dollarissa.

Huikeata. Keskihankintahintani on 1,80 $/osake, joten voittoa olisi ollut otettavissa isolla prosentilla. Rahassakin sentään tuhansia euroja. Perjantaina minulla olikin sitten myyntitoimeksianto viritettynä mahdollista huippuhintaa varten, ja muutenkin paremmin aikaa seurata kurssia, mutta tällaisia hintapiikkejä ei tietenkään tullut, mitä hieman osasinkin jo uumoilla.

Miten tällainen yhtäkkinen osakekurssin vuoristorata on selittävissä? Oma valistunut arvaukseni on seuraava: Ensin kurssi nousi tiistaina mukavasti yli puolentoista dollarin, kun laivaustoimialan heikompiinkin lenkkeihin levisi iloinen kurssinousu. Tämä toiveikkuus saattoi liittyä Trumpin valintaan, tai sitten ei. Logiikkaa tässä asiassa on vähän hankala hahmottaa.

Sitten seuraa spekulointia. GSL on mahdollisesti sellainen osake, että joku sijoittaja on päättänyt jossain vaiheessa alkaa shortata sitä. Siis lainannut GSL:n osakkeita ja myynyt lainaamansa osakkeet väliaikaisesti pois ostaakseen saman määrän takaisin halvemmalla ennen lainan palautuspäivää. Sitten GSL:n hinta onkin noussut, ja shorttarin on yhtäkkiä ollut pakko palauttaa osakelainansa. Ja shorttarin on siis ollut pakko ostaa riittävä määrä GSL:n osakkeita hinnalla millä hyvänsä. Ja tällainen tapahtumaketju on siis aiheuttanut hintojen kohoamisen kahdesti aivan huikeisiin korkeuksiin.

Mitä siis opimme? Selvätkin myyntipaikat voivat mennä meiltä harrastelijoilta hyvinkin helposti ohi. Keskiviikkona tai torstaina olisin ehkä voinut saada myytyä osakkeeni kahdella ja puolella eurolla per kappale, mutta minulla ei ollut mielestäni riittävän hyvää kokonaiskuvaa tilanteesta. Jos olisin torstaiksi etukäteen virittänyt pilkin jollekin tasolle, olisi saamani myyntihinta voinut olla korkeakin.

Keskiviikon perusteella ei kuitenkaan ollut mitään syytä olettaa, että realistinen seuraavan päivän ylin kurssi voisi olla helpostikaan korkeampi kuin esim. 2,4 $/osake. Tai sitä että hintapiikki olisi odotettavissa heti pörssin auettua, jolloin en itse vielä olisi koneen lähistöllä. Eli neljän dollarin lähellä oleva hinta ei olisi ollut realistinen jälkikäteen ajatellen muuten kuin osakkeen tilannetta hetki hetkeltä pörssin avauksesta lähtien seuraamalla. Ehkä ensi viikolla olen prosessoinut asian mielessäni niin pitkälle, että myyn pienellä voitolla ilman mitään hintapiikkiäkin, jos hintataso pysyy edes näinkin korkealla.

Shorttauksesta opimme, että se on riskialtista puuhaa. Siinä voi menettää paljon enemmän kuin pelkän sijoitetun pääoman. Jotkut pitävät shorttausta epämoraalisena ja hintatasoa alentavana myyräntyönä, ja olisivat valmiit kieltämään sen. Toisaalta on markkinoiden toimivuuden kannalta hyödyllistä, että sijoittajalla on jokin keino toimia vastavoimana kurssien ollessa liian korkealla. Jos vain yli-innokkaimmat ostajat ja nykyiset omistajat pääsevät yhdessä hinnoittelemaan osakkeet, ne muuttuvat pääsääntöisesti ylihintaisiksi. Ainakin jos osaketta ylihintaisena pitävällä sijoittajalla on ainoana keinonaan näkemyksensä hyödyntämiseksi vain se, että on edelleenkin ostamatta tuota huonoksi arvioimaansa osaketta. Eli minä en shorttausta olisi lailla kieltämässä, mutta en suosittele sitä kenellekään. Enkä itse ole sitä koskaan edes harkinnut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä