Yhdysvaltain päällikkö valitaan – ja tosiaan, minäkin haluan kommentoida!

Tartun nyt siinä mielessä tylsään aiheeseen, että siitä ovat melko lailla kaikki jauhaneet jo pitkään Suomenkin mediassa. Ja onko siinä mitään mieltä, jos kaiken maailman säästämis- ja sijoitusblogitkin alkavat puhua samasta asiasta? Mutta aihe koskettaa meitä, ja se koskettaa tämänkin blogin aiheita, vaikka kuinka haluaisimme kääntää sille selkämme.

Nimittäin, kun seuraa USA:n valmistautumista 8.11. pidettäviin vaaleihin ei voi välttyä ajatukselta, että vaalin tulos vaikuttaa kaikkeen. Kun maailman johtavan supervallan johtoon on tyrkyllä mies, joka ylpeilee ikusesti jatkuvalla lapsellisimman tason ilkeällä käytöksellään, perustaa sanomansa vihaan ulkomaita ja poliittisia kilpailijoitaan kohtaan, ei hallitse itseään, jos hän tuntee itsensä jotenkin loukatuksi, yllyttää kannattajiaan ties mihin puhumalla vaalivilpistä ja leikittelee ulko- ja turvallisuuspolitiikalla varsin pelottavalla tavalla.

Olen juuri ja juuri tottunut siihen, että vanha sivistysvaltio Italia valitsi tänä modernina aikana idioottimaisen öykkärin nimeltä Silvio Berlusconi toistuvasti presidentikseen, ja siihen että Turkki on luisunut yhä pidemmälle kohti näennäisdemokraattista diktatuuria. Siihenkin, mitä Venäjällä tapahtuu, olen ehkä jotenkin tottunut. Elämme epätäydellisessä maailmassa. Eläisin kuitenkin paljon mieluummin maailmankaikkeudessa, jossa USA ei ole valinnut presidentikseen Donald Trumpia.

Mitä tahansa negatiivista Hillary Clintonista on sanottu, on tässä kohtaa melko se ja sama. Osa on totta, osa ei, ja osa on sitä älyttömimmän lajin salaliittoteoretisointia. Kritiikkiin häntä kohtaan kannattaa ryhtyä vasta sitten, kun (ja jos) hän on vaaleissa voittamalla pelastanut maailman tuolta vaarallisemmalta uhkakuvalta. Hillarya olisi mahdollista vihata järkevästi vain siinä tapauksessa, ettei hän olisi Donald Trumpin vastaehdokkaana.

En väitä tietäväni, mitä tapahtuu, jos Donald Trump valitaan Yhdysvaltain presidentiksi. Hän kuitenkin aiheuttaa hyvin todennäköisesti suuria ongelmia maailman valtioiden välisiin suhteisiin yleisesti. Hänen demokratiaa vähättelevät lausuntonsa viittaavat siihen, että jotain tavallista isompia kahnauksia hän saa aikaan myös kongressissa. Mielipidetiedustelujen mukaan demokraattipuolue on karvan verran niskan päällä senaatin suhteen, joten ilman vastavoimaa ei Donald ehkä jäisi.

Varma asia on ainakin se, että hän on luvannut muuttaa Yhdysvaltain kauppapolitiikan selvästi protektionistisempaan suuntaan. Tällaisesta protektionismista on maailman taloudelle ollut aina suurta haittaa. Toki Yhdysvaltain kaltaiset suurvallat yleensä selviytyvät protektionistisen kamppailun oloissa paremmin kuin Suomen kokoiset lilliputit, mutta ei se taloudellista menestystä sinnekään lupaisi.

Mitään kovin tarkkoja yksityiskohtia Trump ei ole ilmeisestikään talousohjelmastaan kertonut, joten voimme vain arvailla, mitä suuria linjoja Trumpin hallinto toteuttaisi. Verotusta Trump justeeraisi rikkaimpia suosivaan suuntaan, mitä tietenkin moni sijoitusalan ammattilainen USA:ssa pitää ainoana oikeana linjana maan talouden kannalta. Omaa varallisuuttaan Trump aikoo kartuttaa lastensa välityksellä presidenttinäkin. Kumma kun hänen köyhät kannattajansa eivät näe tässä mitään eturistiriitaa.

En ole äänioikeutettu Yhdysvalloissa, joten en siis itse tee mitään Hillaryn valinnan varmistamiseksi. En ole myöskään tyyppiä, joka myisi osakesalkkunsa varmuuden vuoksi tyhjäksi, jos arvelen, että on pienoinen mahdollisuus, että osakkeiden arvo laskee puoleen, jos vaalitulos on epätoivottu. Ainoa asia, mitä voimme täällä tehdä, on seurata tilannetta, jottei se kovin pahasti yllättäisi sitten aamulla 9.11.

Iltapäivälehtien nettisivut revittelevät otsikoita, kun maan laajuiset mielipidetiedustelut osoittavat kannatusprosenttien olevan tasoissa, tai joku tiedustelu näyttää jopa prosentilla Trumpin voittoa. Kuitenkaan yksittäiset gallupit eivät pysty kertomaan paljoakaan. Jos haluat tarkistaa tilanteen, joka kaikista Yhdysvaltain kansallisista ja osavaltioiden laajuisista mielipidetiedusteluista voidaan päätellä, niin suosittelen nettisivua www.fivethirtyeight.com, joka on ”Sattuma ja kohina” -kirjan tekijän Nate Silverin nettisivusto.

Tätä kirjoittaessani tuon sivuston algoritmi arvioi tilanteen olevan sellainen, että Clintonila on noin 65 % todennäköisyys voittaa vaalit, ja Trumpilla vastaava todennäköisyys on 35 %. Parhaimmillaan tilanne on ollut, kun Trumpin voittotodennäköisyys on ollut gallupien perusteella vain alle 12 % joten siirtymää on ollut viime viikkoina Trumpiin päin. Kannatusprosentit ovat 48,5 vastaan 45,6. Clintonilla on virhemarginaalin kokoinen etumatka. (Katso sivu: projects.fivethirtyeight.com/2016-election-forecast/?ex_cid=rrpromo)

Pidän edelleen todennäköisempänä Clintonin voittoa. Mutta gallupeja katsomalla näkee, että Trumpilla on merkittävä mahdollisuus tulla valituksi. Aivan vastaavasti kuin kesäisen Brexit-äänestyksen aattona. Brexit ei ollut millään tavoin laskettuna todennäköisempi vaihtoehto, mutta se oli ehdottomasti mahdollinen. Ne jotka yliarvioivat mielipidetiedustelujen mittavirheiden satunnaisuuden ja aliarvioivat niiden riippuvuuden toisistaan, kuvittelivat yllätykset Brexitinkin tapauksessa lähes mahdottomiksi. Katsotaan siis mitä nyt tapahtuu.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023